Monday, 29 August 2016

Takat Didih

Takat didih ialah suhu tertentu di mana suatu cecair berubah kepada gas.

Takat didih cecair dipengaruhi oleh perkara berikut:

1. Tekanan atmosfera
Semakin tinggi tekanan atmosfera, semakin tinggi takat didih suatu cecair.

2. Altitud (ketinggian)
Semakin tinggi altitud semakin rendah takat didih. Air yang dipanaskan di atas gunung lebih cepat mendidih berbanding air yang dipanaskan di kawasan darat pada aras laut.

3. Bendasing terlarut
Kehadiran bendasing yang terlarut dalam suatu cecair menyebabkan takat didih cecair meningkat. Air garam mempunyai takat didih yang lebih tinggi berbanding air tulen

4. Tekanan
Semakin tinggi tekanan dalam cecair, semakin tinggi takat didihnya. Rujuk http://www.engineeringtoolbox.com/boiling-point-water-d_926.html

5. Jenis cecair
Cecair yang berlainan mempunyai takat didih yang berlainan. Air tulen mendidih pada suhu 100 °C, manakala merkuri mempunyai takat didih 357 °C.

Tue, 30 Aug 2016 (Tue) 12:53 AM


No comments:

Post a Comment